· 

Jezelf leren kennen blijft verassend

Ik werk graag met het enneagram. Voor de lezer die het niet kent: het enneagram is onder andere een persoonlijkheidsmodel. Uit het gedrag van mensen zijn een aantal basistypes te herleiden. Het enneagram beschrijft negen verschillende types, Ze onderscheiden zich door patronen in hun denken, voelen en doen. Het Enneagram vertelt je iets over je zwakke en sterke punten en je drijfveren. Het is een erg bruikbare methode om meer inzicht te krijgen in jezelf.

 

Het is wat mij betreft, één van de mooiste en tevens ook één van de meest complexe en diepgaande modellen. Elke keer ontdek ik meer en daar gaat deze anekdote over; hoe de reis van zelfontplooiing je elke keer weer voor verrassingen stelt en je daar 'soms' anderen voor nodig hebt.

 

Ambitie

Het enneagram is sinds mijn studietijd een rode draad in mijn leven. Ik heb het regelmatig op mezelf toegepast en was ervan overtuigd dat ik een type 3 ben.

 

Type 3

"De presteerder, een harde werker die gevoelig is voor status. De illusie van dit type is dat je pas liefde krijgt van anderen als je iets presteert, als je de beste bent in wat je doet en veel bereikt."

 

 

Ik herkende me deels in dit type en vond mezelf nogal ontwikkeld. Ik herkende mijzelf namelijk minder in de zwakke punten van dit type.

18 juli 2017 kwam hier verandering in. Ik had die dag afgesproken met Monique Schouten, die zolang ik haar al volg haar eigen weg gaat binnen de enneagram-wereld.

 

De aardverschuiving

We raakten aan de praat, over wat we allebei doen, het enneagram en wat je er mee kan. Halverwege het gesprek stelde ze voor om samen mijn type te achterhalen. In een fractie van een seconde dacht ik “eigenlijk heeft nog nooit iemand dat bij mij gedaan, dus mijn antwoord was direct “ja, leuk!”

(en in dit antwoord zit alles besloten wat tot een aardverschuiving heeft gezorgd in mijn zelfbeeld.)

Volgens de gebruikelijke werkwijze liet zij mij in dit gesprek zelf ontdekken welk type ik denk te zijn. Tot mijn grote verrassing blijk ik GEEN type 3, maar een type 7; de optimist, de levensgenieter te zijn.

 

Type 7

“De levensgenieter, probeert het leven ‘leuk’ te houden en ziet vooral de goede kanten van het leven. De illusie is dat door pijn te vermijden alles goed blijft en komt, dit doe je door voortdurend de aandacht te richten op dat wat positieve prikkels geeft.”

 

Hoe had dit mij kunnen gebeuren?

Ik werk er al jaren mee en toch ...

De dag dat ik in aanraking kwam met het model, kreeg ik de boodschap jij bent in ieder geval echt een type 3. In de opleidingen die ik heb gevolgd, in de manier waarop ik ermee mee werk, wordt erop gehamerd dat je echt zelf moet ontdekken welke type je bent en niet zomaar op basis van gedrag kan bepalen welke type je bent.

Wellicht als een type 7, had ik onbewust de behoefte het allemaal leuk en luchtig te houden voor mezelf. Ik was daarom ook erg tevreden met mijn type 3, want ik had weinig kenmerken van de 'nare' kantjes.

 

Voor mij een goede les om niet alleen naar klanten, maar ook naar mezelf, zeer zuiver en secuur te blijven werken.

 

Wat heeft dit inzicht mij gebracht?

Ik kan nu veel beter plaatsen waarom ik de dingen doe die ik doe, bijvoorbeeld:

 

  • Graag iets opstarten (bv. het project van de Innerfit club);
  • Het niet kunnen loslaten van de bedrijfsnaam CremersUnlimited. Ik hoor al jaren “Ja CremersUnlimited past zo goed bij jou als type 3, want je ambities zijn tomeloos, klinkt logisch toch? Alleen de drijfveer hierachter is niet de ambitie, maar het leuk vinden van heel veel verschillende dingen;
  • Deze nieuwsbrief, waarin ik eigenlijk nog veel meer wil vertellen, maar goed, dat doe ik een volgende maand ;-).

 

Ik ben me in ieder geval weer aan het verdiepen in dit model, maar daarover de volgende keer meer.

 

Mocht je samen met mij willen ontdekken welk type je bent, neem dan contact met mij op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0